Je hebt nog geen items in de winkelwagen

TIP EEN VRIEND

Tip een vriend over dit product.

TOTAALZOEKER.COM

IDEAL


Tips projectiescherm

De 4 stappen

In de 4 volgende stappen vindt u de belangrijkste selectiecriteria waarmee u het juiste projectiescherm kunt selecteren, rekening houdend met uw specifieke omstandigheden en wensen.

STAP 1.  Gewenste schermtype 
Er zijn vier types projectieschermen:

  • Elektrisch bediend projectiescherm
  • Handbediend projectiescherm
  • Mobiel projectiescherm
  • Vast spanscherm

Een  mobiel projectiescherm is de beste keuze wanneer er binnen een bedrijf of instelling op verschillende locaties geprojecteerd wordt. Indien de projectieruimte permanent is, dan heeft u de keuze uit een elektrisch-, handbediend- of spanscherm, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en budget.

STAP 2.   De ideale beeldverhouding
Afhankelijk van de projectiemethode heeft het geprojecteerde beeld een bepaalde breedte/hoogteverhouding. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam een projectiescherm te nemen met dezelfde verhouding als het geprojecteerde beeld. Globaal zijn de volgende beeldverhoudingen te onderscheiden:

Standaardformaat

Videoformaat

Breedbeeldformaat

STAP 3.    Afmeting scherm
De afmeting en ophangpositie van het scherm wordt bepaald door de volgende richtlijnen:

» 3.a Afmeting van het projectiescherm
   hoogte van het projectiescherm    =  
   ca. 1/6 van de afstand van het projectiescherm  tot de achterste rij stoelen.
   breedte van het projectiescherm   =   
    1:1   breedte   =  hoogte
    4:3   breedte   =  1,33  X  hoogte
   16:9   breedte   =  1,78  X  hoogte

» 3.b  Optimale kijkhoogte  
De ideale afstand vanaf de onderkant van het projectiescherm tot aan de vloer is het meest optimaal bij :

Professioneel gebruik = minimaal 125 cm
Home Cinema gebruik = minimaal 90 cm

» 3.c  Minimale kijkafstand
De optimale waarneming van het geprojecteerde beeld wordt bepaald door:
Minimale kijkafstand   =   1˝  *  hoogte van het projectiescherm

Alle beschikbare maten zijn terug te vinden in de assortimentstabellen. De genoemde diagonalen zijn bij benadering, conform de standaard in de markt.

STAP 4.  Selectie van het juiste doeksoort
U heeft de keuze uit diverse doeksoorten. De keuze wordt met name bepaald door de lichtopbrengst van de projector, het omgevingslicht, de positie van de projector (aan het plafond of op geplaatst op zithoogte) en de indeling van de presentatieruimte.

Smalle kijkhoek
25 graden Links/Rechts High Power

Brede kijkhoek
50 graden Links/Rechts Matwit

Diffuus reflecterende doeksoorten
De doeksoorten Matwit’ en High Contrast zijn diffuus reflecterende doeken. Deze doeksoorten zijn een goede keuze voor toepassingen die een brede kijkhoek vereisen (in totaal 100°) of waarbij een projector met een hoge lichtopbrengst wordt gebruikt. Beiden zijn te gebruiken in situaties waarbij de projector op zithoogte staat, als ook in situaties waarbij de projector aan het plafond bevestigd is.  Matwit projectiedoek geeft heldere en natuurgetrouwe kleuren. Het lichtgrijze oppervlak van High Contrast projectiedoek zorgt voor diepere zwartwaarden, vollere kleuren en uitstekende schaduw deatail weergave. Voor een optimaal resultaat bij High Contrast adviseren wij de ruimte te verduisteren.

Reflectieve doeksoort
Het reflectieve projectiedoek Datalux is voorzien van een speciale toplaag voor verhoogde reflectie. Dit is met name geschikt voor ruimten met normaal omgevingslicht of een lagere projector-output. Deze doeksoort reflecteert het licht in tegengestelde richting van de projector en is dus met name geschikt bij projectie vanaf het plafond en een kijkhoek van in totaal 70°.

Retro-reflectieve doeksoort
Projecta's retro-reflectief High Power projectiedoek kenmerkt zich door een onovertroffen helderheid. Hierdoor is dit doeksoort zeer geschikt bij veel omgevingslicht en een lage projector-output. Deze doeksoort reflecteert het licht voornamelijk in de richting van de projector en is hierdoor uitsluitend geschikt  bij projectie vanaf zithoogte en heeft een kijkhoek van in totaal 50°.

 


 

Diffuus reflecterende doorzicht doeksoort
Da-Tex projectiedoek is een speciaal lichtdoorlatend doeksoort zonder hotspot, ideaal voor projectie waarbij de projector achter het projectiescherm wordt geplaatst (doorzicht). Door de hoge reflectie is deze doeksoort met name geschikt voor ruimten met veel omgevingslicht. De kijkhoek is in totaal 60°.

 

 

 


De verdere materiaalspecificaties van de doeksoorten staan bij de technische kenmerken van het product waarin de betreffende doeksoort is toegepast. Alle projectiedoeken voldoen aan de eisen voor brandwerendheid van bouwmaterialen en bouwdelen.